11.04.2005, 12:23
Gut. 2004 Oct;53(10):1459-64.
Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial.
Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ.
Department of Medicine, University Hospital of South Manchester, Manchester M20 2LR, UK.
BACKGROUND: Patients with irritable bowel syndrome (IBS) often feel they have some form of dietary intolerance and frequently try exclusion diets. Tests attempting to predict food sensitivity in IBS have been disappointing but none has utilised IgG antibodies. AIMS: To assess the therapeutic potential of dietary elimination based on the presence of IgG antibodies to food. PATIENTS: A total of 150 outpatients with IBS were randomised to receive, for three months, either a diet excluding all foods to which they had raised IgG antibodies (enzyme linked immunosorbant assay test) or a sham diet excluding the same number of foods but not those to which they had antibodies. METHODS: Primary outcome measures were change in IBS symptom severity and global rating scores. Non-colonic symptomatology, quality of life, and anxiety/depression were secondary outcomes. Intention to treat analysis was undertaken using a generalised linear model. RESULTS: After 12 weeks, the true diet resulted in a 10% greater reduction in symptom score than the sham diet (mean difference 39 (95% confidence intervals (CI) 5-72); p = 0.024) with this value increasing to 26% in fully compliant patients (difference 98 (95% CI 52-144); p<0.001). Global rating also significantly improved in the true diet group as a whole (p = 0.048, NNT = 9) and even more in compliant patients (p = 0.006, NNT = 2.5). All other outcomes showed trends favouring the true diet. Relaxing the diet led to a 24% greater deterioration in symptoms in those on the true diet (difference 52 (95% CI 18-88); p = 0.003). CONCLUSION: Food elimination based on IgG antibodies may be effective in reducing IBS symptoms and is worthy of further biomedical research.
PMID: 15361495 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...s=15361495
Gut. 2004 Oct;53(10):1391-3.
Gut. 2004 Oct;53(10):1459-64.
Food allergy in irritable bowel syndrome: new facts and old fallacies.
Isolauri E, Rautava S, Kalliomaki M.
Department of Paediatrics, Turku University Central Hospital, 20520 Turku, Finland. erika.isolauri@utu.fi
The notion of food allergy in irritable bowel syndrome (IBS) is not new. However, recent evidence suggests significant reduction in IBS symptom severity in patients on elimination diets, provided that dietary elimination is based on foods against which the individual had raised IgG antibodies. These findings should encourage studies dissecting the mechanisms responsible for IgG production against dietary antigens and their putative role in IBS
PMID: 15361481 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...s=15361481
Reizdarmsyndrom durch Nahrungsmittel
Auf IgG-Antikörper testen
Viele Patienten mit Reizdarmsyndrom glauben, sie hätten eine Art Nahrungsmittelunverträglichkeit., und versuchen deshalb oft Auslass-Diäten. Tests auf Hypersensibilisierungen sind enttäuschend verlaufen; doch hat man dabei nie IgG-Antikörper untersucht.
In einer randomisierten, kontrollierten Studie mit 150 Reizdarm-Patienten überprüfte man das therapeutische Potenzial einer Auslass-Diät, die sich nicht auf das Vorhandensein von IgE, sondern von IgG-Antikörpern stützt. Drei Monate lang erhielten die Probanden entweder eine Kost, bei der alle Lebensmittel gestrichen waren, auf die die Patienten mit erhöhten IgG-Antikörperspiegel reagiert hatten, oder eine Plazebo-Diät, bei der andere Speisen weggelassen wurden.
Nach 12 Wochen konnte man bei den Probanden mit Verum-Diät (= „richtige“) eine um 10% größere Reduktion des Symptomscores beobachten als bei der Plazebo-Diät; bewertete man nur die Patienten mit voller Compliance ( = akkurates Mitmachen) betrug der Unterschied sogar 26%. Auch die Gesamtbeurteilung fiel bei der Verum-Diät signifikant besser aus , besonders in der Subgruppe mit guter Compliance. Lockerte man die Diät, verschlechterte sich bei der Verum-Gruppe die Symptomatik um 24%.
Fazit: Nimmt man bei Reizdarm-Patienten alle Nahrungsmittel aus dem Speiseplan, auf die sie mit IgG-Antikörpern reagierten, bessert sich in vielen Fällen die Symptomatik deutlich.
Kommentar: Diese Ergebnisse sollten Anlass sein für weitere Studien, die die Mechanismen der IgG-Produktion gegen Lebensmittelantigene und ihre Rolle beim Reizdarmsyndrom untersuchen. Das würde nicht nur der Reizdarmforschung helfen, sondern auch der Allergie-Forschung . Mehr Aufmerksamkeit verdient auch die Rolle der Darmflora beim irritablen Kolon. Gibt es hier eine Fehlfunktion der Wirt-Mikroben-Interaktion, wäre die Modulierung der Zusammensetzung, bzw. Aktivität der Darmflora ein neuer therapeutischer Ansatz.
So- wenn man nun zu IgG-Tests auch noch den Ausschluss von Kohlenhydratmalabsorptionen hinzunähme.........ich denke, viele der "Reizdarmpatienten" wären auf wundersame Art und Weise geheilt!
Uli
PS
aus 2005 noch folgende "Bemerkung":
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...s=15984981
Comment on:
· Am J Gastroenterol. 2005 Jul;100(7):1550-7.
IgG-mediated food intolerance in irritable bowel syndrome: a real phenomenon or an epiphenomenom?
Shanahan F, Whorwell PJ.
Abnormal reactions to food probably contribute to the complex pathophysiology of irritable bowel syndrome, but the mechanisms involved remain unclear. Following the recent identification of subtle mucosal inflammation in at least some patients with the disorder, perhaps now is the time to revisit some of the immunological reactions to dietary antigens that, in the past, have been dismissed as irrelevant.
Publication Types:
· Comment
· Editorial
PMID: 15984981 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial.
Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ.
Department of Medicine, University Hospital of South Manchester, Manchester M20 2LR, UK.
BACKGROUND: Patients with irritable bowel syndrome (IBS) often feel they have some form of dietary intolerance and frequently try exclusion diets. Tests attempting to predict food sensitivity in IBS have been disappointing but none has utilised IgG antibodies. AIMS: To assess the therapeutic potential of dietary elimination based on the presence of IgG antibodies to food. PATIENTS: A total of 150 outpatients with IBS were randomised to receive, for three months, either a diet excluding all foods to which they had raised IgG antibodies (enzyme linked immunosorbant assay test) or a sham diet excluding the same number of foods but not those to which they had antibodies. METHODS: Primary outcome measures were change in IBS symptom severity and global rating scores. Non-colonic symptomatology, quality of life, and anxiety/depression were secondary outcomes. Intention to treat analysis was undertaken using a generalised linear model. RESULTS: After 12 weeks, the true diet resulted in a 10% greater reduction in symptom score than the sham diet (mean difference 39 (95% confidence intervals (CI) 5-72); p = 0.024) with this value increasing to 26% in fully compliant patients (difference 98 (95% CI 52-144); p<0.001). Global rating also significantly improved in the true diet group as a whole (p = 0.048, NNT = 9) and even more in compliant patients (p = 0.006, NNT = 2.5). All other outcomes showed trends favouring the true diet. Relaxing the diet led to a 24% greater deterioration in symptoms in those on the true diet (difference 52 (95% CI 18-88); p = 0.003). CONCLUSION: Food elimination based on IgG antibodies may be effective in reducing IBS symptoms and is worthy of further biomedical research.
PMID: 15361495 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...s=15361495
Gut. 2004 Oct;53(10):1391-3.
Gut. 2004 Oct;53(10):1459-64.
Food allergy in irritable bowel syndrome: new facts and old fallacies.
Isolauri E, Rautava S, Kalliomaki M.
Department of Paediatrics, Turku University Central Hospital, 20520 Turku, Finland. erika.isolauri@utu.fi
The notion of food allergy in irritable bowel syndrome (IBS) is not new. However, recent evidence suggests significant reduction in IBS symptom severity in patients on elimination diets, provided that dietary elimination is based on foods against which the individual had raised IgG antibodies. These findings should encourage studies dissecting the mechanisms responsible for IgG production against dietary antigens and their putative role in IBS
PMID: 15361481 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...s=15361481
Reizdarmsyndrom durch Nahrungsmittel
Auf IgG-Antikörper testen
Viele Patienten mit Reizdarmsyndrom glauben, sie hätten eine Art Nahrungsmittelunverträglichkeit., und versuchen deshalb oft Auslass-Diäten. Tests auf Hypersensibilisierungen sind enttäuschend verlaufen; doch hat man dabei nie IgG-Antikörper untersucht.
In einer randomisierten, kontrollierten Studie mit 150 Reizdarm-Patienten überprüfte man das therapeutische Potenzial einer Auslass-Diät, die sich nicht auf das Vorhandensein von IgE, sondern von IgG-Antikörpern stützt. Drei Monate lang erhielten die Probanden entweder eine Kost, bei der alle Lebensmittel gestrichen waren, auf die die Patienten mit erhöhten IgG-Antikörperspiegel reagiert hatten, oder eine Plazebo-Diät, bei der andere Speisen weggelassen wurden.
Nach 12 Wochen konnte man bei den Probanden mit Verum-Diät (= „richtige“) eine um 10% größere Reduktion des Symptomscores beobachten als bei der Plazebo-Diät; bewertete man nur die Patienten mit voller Compliance ( = akkurates Mitmachen) betrug der Unterschied sogar 26%. Auch die Gesamtbeurteilung fiel bei der Verum-Diät signifikant besser aus , besonders in der Subgruppe mit guter Compliance. Lockerte man die Diät, verschlechterte sich bei der Verum-Gruppe die Symptomatik um 24%.
Fazit: Nimmt man bei Reizdarm-Patienten alle Nahrungsmittel aus dem Speiseplan, auf die sie mit IgG-Antikörpern reagierten, bessert sich in vielen Fällen die Symptomatik deutlich.
Kommentar: Diese Ergebnisse sollten Anlass sein für weitere Studien, die die Mechanismen der IgG-Produktion gegen Lebensmittelantigene und ihre Rolle beim Reizdarmsyndrom untersuchen. Das würde nicht nur der Reizdarmforschung helfen, sondern auch der Allergie-Forschung . Mehr Aufmerksamkeit verdient auch die Rolle der Darmflora beim irritablen Kolon. Gibt es hier eine Fehlfunktion der Wirt-Mikroben-Interaktion, wäre die Modulierung der Zusammensetzung, bzw. Aktivität der Darmflora ein neuer therapeutischer Ansatz.
So- wenn man nun zu IgG-Tests auch noch den Ausschluss von Kohlenhydratmalabsorptionen hinzunähme.........ich denke, viele der "Reizdarmpatienten" wären auf wundersame Art und Weise geheilt!
Uli
PS
aus 2005 noch folgende "Bemerkung":
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...s=15984981
Comment on:
· Am J Gastroenterol. 2005 Jul;100(7):1550-7.
IgG-mediated food intolerance in irritable bowel syndrome: a real phenomenon or an epiphenomenom?
Shanahan F, Whorwell PJ.
Abnormal reactions to food probably contribute to the complex pathophysiology of irritable bowel syndrome, but the mechanisms involved remain unclear. Following the recent identification of subtle mucosal inflammation in at least some patients with the disorder, perhaps now is the time to revisit some of the immunological reactions to dietary antigens that, in the past, have been dismissed as irrelevant.
Publication Types:
· Comment
· Editorial
PMID: 15984981 [PubMed - indexed for MEDLINE]