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Ziegenmilch....
#1
Aufmerksam gemacht wurde ich durch einen Leserbrief in der > Eve<, in der ein Oek.Troph. euphorisch über die Segnungen der Ziegenmilch bei Kuhmilchallergie/- unverträglichkeit berichtet hat.
Wenn man sich u.a. Seite anguckt, dann mag man das auch gerne glauben!

http://212.227.188.51/ziegenmilch/Fachin...nmilch.pdf
Hierbei geht es allerdings ausschließlich um die „Protein-Allergie/-Unverträglichkeit, bei Laktoseintoleranz ist auch Ziegenmilch und seine Produkte nicht empfehlenswert: Kuhmilch enthält ca 4,6 g%, Ziegenmilch 4,2 g% Laktose .

Stutzig allerdings macht mich folgende Publikation:


Ann Allergy Asthma Immunol. 2004 Nov;93(5 Suppl 3):S2-11.

Bovine milk allergenicity.

Wal JM.

Laboratoire d'Immuno-Allergie Alimentaire, Service de Pharmacologie et d'Immunologie, Gif sur Yvette, France. wal@cea.fr

OBJECTIVE: To provide updated data on the characteristics (eg, structure, function, stability) of the main milk proteins identified as allergens and on the characterization of their epitopes. DATA SOURCES: Basic literature and the most relevant original recent publications on clinical and epidemiologic aspects of milk allergy and the biochemistry and immunochemistry of milk proteins. STUDY SELECTION: The expert opinion of the author was used to select the relevant data for the review. RESULTS: Most milk proteins, even proteins present at low concentrations, are potential allergens. Epitopes on milk proteins are both conformational and linear epitopes, widely spread throughout the protein molecules. They may be short fragments, located in hydrophobic parts of the molecule, that comprise highly conserved sequences responsible for IgE cross-reactivity with corresponding milk proteins of other mammals, including humans. Those sequential epitopes have also been proposed as good markers of persistent allergy to milk proteins and may be of particular clinical significance. CONCLUSIONS: No specific structure or function is associated with allergenicity of milk proteins. Due to the great variability and heterogeneity of the human IgE response, no single allergen or particular structure can account for a major part of milk allergenicity. Furthermore, the available evidence is not sufficient to establish an intake threshold below which allergic reactions are not triggered or to predict reliably the effect of food processing on allergenic potential of milk proteins.

Publication Types:
· Review
· Review, Tutorial

PMID: 15562868 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Hier wird beschrieben, dass die meisten Milchproteine, sogar diejenigen, die nur in geringer Menge enthalten sind, potentielle Allergene darstellen. Epitope seien für IgE-Kreuzreaktionen auch zur Milch andrer Säugetiere ( einschl. Humanmilch) verantwortlich.
Außerdem könne wäre es nicht möglich, eine „Mindestverzehrsmenge“ festzulegen, bei der es zu keinen Reaktionen kommen würde und es könne auch keine zuverlässige Vorhersage getroffen werden, inwieweit Verarbeitungsprozesse von Milch auf deren allergenes Potential Einfluss haben könnten.

******************
Pediatr Allergy Immunol. 2004 Apr;15(2):183-5.

Anaphylactic reaction to goat's milk in a cow's milk-allergic infant.

Pessler F, Nejat M.

Department of Pediatrics, New York University School of Medicine, Bellevue Hospital Center, New York, NY 10016, USA. pessler@email.chop.edu

Goat's milk has been used as a substitute for cow's milk in cow's milk-allergic individuals. It is currently advocated for this purpose in writings and internet resources directed at the lay person, and infant formula based on goat's milk is available in many countries. Clinically significant cross-allergenicity between cow's and goat's milk has been noted, but a life-threatening cross-reaction has not been reported. We describe a 4-month-old infant with immunologically documented cow's milk protein allergy but no prior exposure to goat's milk who developed anaphylaxis after the ingestion of commercial goat's milk. Subsequent skin prick testing demonstrated a specific reaction to goat's milk. Thus, the cross-allergenicity between cow's and goat's milk proteins can lead to life-threatening complications. Individuals allergic to cow's milk protein should avoid goat's milk and goat's milk products. Copyright 2004 Blackwell Munksgaard

Publication Types:
· Case Reports

PMID: 15059197 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Und hier wird eine anaphylaktische Reaktion auf Ziegenmilch bei Kuhmilchallergie beschrieben……

******************
Und aus einer andren Publikation:
Ann Allergy Asthma Immunol. 2002 Dec;89(6 Suppl 1):97-101.

Soy formulas and nonbovine milk.

Muraro MA, Giampietro PG, Galli E.

Department of Pediatrics, University of Padua, Padua, Italy. muraro@pediatria.unipd.it
(nur auszugsweise):
RESULTS: Soy formulas are nutritionally adequate and can be used in children with immunoglobulin E-mediated nongastrointestinal manifestations of cow's milk allergy. Goat's milk is as allergenic as cow's milk.

Das alles hilft nun wirklich nicht viel weiter bei der Entscheidung, welche Babynahrung man bei Kuhmilchallergie/-unverträglichkeit geben soll. Beide Seiten – die Ziegenmilchbefürworter und die kritischen Stimmen haben bestimmt von ihrem Standpunkt aus Recht –
Ich denke, das wird jeder Betroffene mit seinem Arzt absprechen müssen......

Uli
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#2
Pädiater raten von Ziegenmilch für Säuglinge ab
MÜNCHEN (ikr). Aus Ziegenmilch hergestellte Nahrungsmittel für Säuglinge werden in letzter Zeit verstärkt beworben, auch als therapeutische Nahrung bei Kuhmilcheiweißallergie. Die Ernährungskommission der Deutschen Gesellschaft für Kinderheilkunde und Jugendmedizin rät jedoch von der Verwendung von Nahrungsmitteln aus Ziegenmilch für Säuglinge generell ab.
Die Begründung: Solche Nahrungsmittel seien nicht ausreichend evaluiert (Monatsschr Kinderheilk 150, 2002, 1110). Nach den Richtlinien der Europäischen Union sei Ziegenmilch als Proteinquelle für Säuglingsanfangsnahrung und Folgenahrung nicht zugelassen, berichtet Professor Berthold Koletzko vom Dr. von Haunerschen Kinderspital in München.
In Werbeprospekten sei zu lesen, daß sich Ziegenmilch-haltige Säuglingsnahrung von der Proteinzusammensetzung her deutlich von Kuhmilch-Produkten unterscheide und auch insgesamt verträglicher sei. Tatsächlich aber sind der Proteingehalt und die Anteile der Proteinkomponenten in Ziegen- und Kuhmilch nach Angaben des Münchner Pädiaters ähnlich. Und kontrollierte klinische Studien zur Verträglichkeit von Ziegenmilch bei Säuglingen fehlten.
Auch die Allergenität von Ziegenmilch und kuhmilchbasierter Säuglingsnahrung unterscheide sich nach den Ergebnissen von In-vitro-Untersuchungen und klinischen Studien praktisch nicht. In der Werbung mit Säuglingsnahrungen aus Ziegenmilch werde jedoch genau das Gegenteil behauptet, so Koletzko.
5. 11. 2002 http://www.aerztezeitung.de/docs/2002/11...?cat=/news

Uli
Antworten


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