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LI und colorektales Karzinom
#1
Gut. 2005 May;54(5):643-7.

The C/C-13910 genotype of adult-type hypolactasia is associated with an increased risk of colorectal cancer in the Finnish population.

Rasinpera H, Forsblom C, Enattah NS, Halonen P, Salo K, Victorzon M, Mecklin JP, Jarvinen H, Enholm S, Sellick G, Alazzouzi H, Houlston R, Robinson J, Groop PH, Tomlinson I, Schwartz S Jr, Aaltonen LA, Jarvela I; FinnDiane Study Group.

Department of Medical Genetics, University of Helsinki, Finland.

BACKGROUND AND AIMS: The role of nutrition in the pathogenesis of colorectal cancer is not fully understood. Milk products are an essential part of human nutrition in Western countries. Absorption of lactose, the main sugar of milk, is regulated by the activity of the lactase enzyme in the gut wall. The activity of lactase is genetically determined and is associated with a C/T single nucleotide polymorphism residing 13910 bp upstream of the lactase coding sequence. Here we have studied the relationship between the C/T(-13910) polymorphism and colorectal cancer in Finnish, British, and Spanish populations. PATIENTS AND METHODS: A total of 2766 subjects, including 963 Finnish, 283 British, and 163 Spanish subjects with colorectal cancer, and 773 Finnish, 363 British, and 221 Spanish control subjects, were genotyped for the C/T(-13910) variant by polymerase chain reaction minisequencing. RESULTS: The C/C(-13910) genotype, which is a robust molecular marker of low lactase activity (lactase non-persistence), was found to significantly associate with the risk of colorectal cancer (p = 0.015) in the Finnish subjects, with an odds ratio of 1.40 (95% confidence interval 1.07-1.85). No association was found with site, histology, or stage of the tumour. No significant risk was detected in the British or Spanish populations. CONCLUSION: Low lactase enzyme activity, defined by genotyping of the C/T(-13910) variant, may increase the risk of colorectal cancer. Further studies are warranted to investigate the role of milk and other dairy products in the pathogenesis of colon cancer in different populations.

PMID: 15831909 [PubMed - in process]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...t=Abstract

Kurze Übersetzung:
Die Rolle der Ernährung bei der Entstehung des colorektalen Karzinoms ist noch nicht vollständig verstanden.
Milchprodukte sind in westlichen Ländern ein wichtiger Bestandteil der Ernährung. Die Absorption der Laktose ( Milchzucker) wird durch die Laktase - Aktivität reguliert.
Diese Aktivität ist genetisch vorgegeben. Der Genotype C/C(-13910), der ein sehr deutlicher Hinweis auf eine verminderte Laktase- Aktivität ist, zeigte bei finnischen Patienten mit Laktoseintoleranz eine signifikante Assoziation zu colorektalem Karzinom.
Fazit: Eine niedrige Laktase -Aktivität , die genetisch festgelegt ist, scheint das Risiko an einem colorektalen Karzinom zu erkranken, zu erhöhen. Weitere Studien sind nötig, um die Rolle von Milch und anderen Milchprodukten bei der Entstehung von Darmkrebs in verschiedenen Bevölkerungsgruppen zu erkennen.


( Uli denkt laut ) : Das heißt ja nun, dass „LI`ler“, die weiterhin Milch konsumieren, eher Darmkrebs bekommen – ist nur die Frage, ob das nicht auch die LI`ler betrifft, die sich ohne genetische Veranlagung, ( alleine durch das „Überangebot“ )eine „schlappmachende Laktase-Aktivität „ einhandeln.........
Und ob das auch nicht erst - vielleicht durch „Gen-Brüche“- in der nächsten Generation zuschlägt ! ?(

Uli
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