12.03.2005, 20:59
Möglichkeiten von Reaktionsmechanismen????? Denn ich denke, da haben mehrere "Übeltäter" und auslösende Faktoren ihre Hände im Spiel....
Ledo hat z.B. mal erklärt, warum es bei NMU`s / Kohlenhydratmalabsorptionen zu Übergewicht kommen kann- und nach Karenz der unverträglichen Dinge auch eine Gewichtsreduktion bewirkt werden kann:
Zitat:
Die Gewichtsabnahme ist durch eine verbesserte Insulinwirkung zu erklären. Wenn man ein Kohlenhydrat nicht resorbieren kann kommt es zu chronischer Immunstimulation und in der Folge zu einer Insulinrezeptorresistenz mit Übergewicht und manchmal auch zu Zuckerkrankheit. Nach Einhaltung einer Diät heilt die Insulinrezeptorresistenz aus und man erreicht wieder sein Normalgewicht. Die Gewichtabnahme ist in der Regel harmlos.
********
Am J Clin Nutr. 2004 Nov;80(5):1246-53.
Glycemia and insulinemia in healthy subjects after lactose-equivalent meals of milk and other food proteins: the role of plasma amino acids and incretins.
Nilsson M, Stenberg M, Frid AH, Holst JJ, Bjorck IM.
Department of Applied Nutrition and Food Chemistry, Lund University, Sweden. mikael.nilsson@inl.lth.se
BACKGROUND: Milk products deviate from other carbohydrate-containing foods in that they produce high insulin responses, despite their low GI. The insulinotropic mechanism of milk has not been elucidated. OBJECTIVE: The objective was to evaluate the effect of common dietary sources of animal or vegetable proteins on concentrations of postprandial blood glucose, insulin, amino acids, and incretin hormones [glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) and glucagon-like peptide 1] in healthy subjects. DESIGN: Twelve healthy volunteers were served test meals consisting of reconstituted milk, cheese, whey, cod, and wheat gluten with equivalent amounts of lactose. An equicarbohydrate load of white-wheat bread was used as a reference meal. RESULTS: A correlation was found between postprandial insulin responses and early increments in plasma amino acids; the strongest correlations were seen for leucine, valine, lysine, and isoleucine. A correlation was also obtained between responses of insulin and GIP concentrations. Reconstituted milk powder and whey had substantially lower postprandial glucose areas under the curve (AUCs) than did the bread reference (-62% and -57%, respectively). Whey meal was accompanied by higher AUCs for insulin (90%) and GIP (54%). CONCLUSIONS: It can be concluded that food proteins differ in their capacity to stimulate insulin release, possibly by differently affecting the early release of incretin hormones and insulinotropic amino acids. Milk proteins have insulinotropic properties; the whey fraction contains the predominating insulin secretagogue.
PMID: 15531672 [PubMed - indexed for MEDLINE] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?
cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=15531672&dopt=Abstract
Ich finde allerdings den ersten Satz als ziemlich „wichtig“: dass nämlich Milchprodukte , unabhängig ihres Kohlenhydratgehalts und des niedrigen Glykämisches Index eine hohe Insulinfreisetzung hervorrufen.......
LG
Uli

Ledo hat z.B. mal erklärt, warum es bei NMU`s / Kohlenhydratmalabsorptionen zu Übergewicht kommen kann- und nach Karenz der unverträglichen Dinge auch eine Gewichtsreduktion bewirkt werden kann:
Zitat:
Die Gewichtsabnahme ist durch eine verbesserte Insulinwirkung zu erklären. Wenn man ein Kohlenhydrat nicht resorbieren kann kommt es zu chronischer Immunstimulation und in der Folge zu einer Insulinrezeptorresistenz mit Übergewicht und manchmal auch zu Zuckerkrankheit. Nach Einhaltung einer Diät heilt die Insulinrezeptorresistenz aus und man erreicht wieder sein Normalgewicht. Die Gewichtabnahme ist in der Regel harmlos.
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Am J Clin Nutr. 2004 Nov;80(5):1246-53.
Glycemia and insulinemia in healthy subjects after lactose-equivalent meals of milk and other food proteins: the role of plasma amino acids and incretins.
Nilsson M, Stenberg M, Frid AH, Holst JJ, Bjorck IM.
Department of Applied Nutrition and Food Chemistry, Lund University, Sweden. mikael.nilsson@inl.lth.se
BACKGROUND: Milk products deviate from other carbohydrate-containing foods in that they produce high insulin responses, despite their low GI. The insulinotropic mechanism of milk has not been elucidated. OBJECTIVE: The objective was to evaluate the effect of common dietary sources of animal or vegetable proteins on concentrations of postprandial blood glucose, insulin, amino acids, and incretin hormones [glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) and glucagon-like peptide 1] in healthy subjects. DESIGN: Twelve healthy volunteers were served test meals consisting of reconstituted milk, cheese, whey, cod, and wheat gluten with equivalent amounts of lactose. An equicarbohydrate load of white-wheat bread was used as a reference meal. RESULTS: A correlation was found between postprandial insulin responses and early increments in plasma amino acids; the strongest correlations were seen for leucine, valine, lysine, and isoleucine. A correlation was also obtained between responses of insulin and GIP concentrations. Reconstituted milk powder and whey had substantially lower postprandial glucose areas under the curve (AUCs) than did the bread reference (-62% and -57%, respectively). Whey meal was accompanied by higher AUCs for insulin (90%) and GIP (54%). CONCLUSIONS: It can be concluded that food proteins differ in their capacity to stimulate insulin release, possibly by differently affecting the early release of incretin hormones and insulinotropic amino acids. Milk proteins have insulinotropic properties; the whey fraction contains the predominating insulin secretagogue.
PMID: 15531672 [PubMed - indexed for MEDLINE] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?
cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=15531672&dopt=Abstract
Ich finde allerdings den ersten Satz als ziemlich „wichtig“: dass nämlich Milchprodukte , unabhängig ihres Kohlenhydratgehalts und des niedrigen Glykämisches Index eine hohe Insulinfreisetzung hervorrufen.......
LG
Uli